Sanacija skalnega podora v Trbovljah

Naša ekipa je bila v mesecu marcu 2018 prisotna na skalnem podoru v Trbovljah. V prvi fazi se je očistilo pobočje s pomočjo specialnega stroja - pajka. S pomočjo Slovenske vojske smo postavili tudi 1.700 kg težak vitel - žičnico (nosilnost 2 t) nad pobočje, ki je služila za prevoz materiala, s pomočjo druge žičnice pa smo varovali gradbeni stroj - pajek s katerim se je očistil sam teren oz. območje plazišča.

Po končanju del s pajkom, smo postavili še tretjo žičnico, ki je služila predvsem za transport materiala in delov za Geobrugg podajno lovilne ograje. Plazino se je zaščitilo z oblci ter mrežami. Sledila je montaža spodnje podajno lovilno ograje v dolžini 40m in energijskim razredom 500 kJ. Na vrhnjem delu plazine se je pripravil plato z vgrajenimi GEWI in zalednimi sidri. Sidra so dolžine tudi po 12 m za podajno lovilno ograjo z energijskim razredom 8.000 kJ višine 8 m. Montaža le - te je potekala s pomočjo vojaškega helikopterja, ker je šlo za težak material (nosilni steber ima težo 1.500 kg) in slednja ograja je prva takšna v Sloveniji. Kot zanimivost - na svetu je postavljenih 5 takšnih ograj, v Evropi pa je ta druga.

Na spodnjih povezavah si lahko preberete več v članku ter ogledate zanimiv videoposnetek montaže 8.000 kJ podajno - lovilnega sistema.

https://www.geobrugg.com/en/Following-massive-rockslide-Speed-record-for-installing-safety-measures-in-Slovenia-26756.html

https://www.youtube.com/watch?v=_bK-loUzkg4