Najdaljša jeklena brv v Sloveniji je odprta

Pohodniki in kolesarji so se oktobra razveselili odprtja dolgo pričakovane viseče brvi čez Sočo. Brv, ki je s 120 metri najdaljša viseča brv v Sloveniji, smo Kaskaderji montirali ob koncu leta 2020.

Tehnično zahteven, a izjemen projekt

Viseča brv čez Sočo v Solkanu je bila z vidika načrtovanja in izvedbe velik izziv, za opazovalca pa prava paša za oči. Pri montaži so bile nepogrešljive dolgoletne izkušnje, vrhunsko usposobljena ekipa in specialna oprema. Opazovati in sodelovati pri nastajanju tega zahtevnega objekta je bilo za ekipo Kaskaderja pravi privilegij. Nekaj prizorov montaže smo uspeli ujeti tudi v objektiv. 


   

Avgusta 2020 smo na vsaki strani reke montirali 14,5-metrski in 10-tonski nosilni pilon. Za postavitev mostne konstrukcije smo nato montirali začasno tovorno žičnico nosilnosti 3000 kilogramov z 20-metrsko podporo na levem bregu. V začetku oktobra 2020 smo montirali glavni, 5-tonski nosilni jeklenici, ki lahko nosita do 1042 ton


  

Ob koncu oktobra se je že izrisala končna podoba brvi, ki se razpenja 22 metrov nad reko Sočo. Sledila je montaža pohodne površine v širini treh metrov, ograje in zaključnih detajlov. 

Zaradi neugodne geologije, ki je po montaži brvi zahtevala še ponovno večkratno projektiranje dostopnih poti, se je zaključek projekta zavlekel v leto 2022. Od 14. oktobra dalje pa je viseča brv tudi uradno odprta. 


  

Najdaljša jeklena viseča brv pri nas

100-tonska in 120 metrov dolga mostna konstrukcija v Solkanu je ena od treh čez reko Sočo. Je velikega pomena za naš prostor, saj povezuje kolesarske poti od Posočja do Krasa, izboljšuje varnost in s svojo veličino privablja številne turiste. 

Montažo je Kaskader izvajal kot podizvajalec podjetja Kolektor CPG. Celoten projekt Soča Isonzo, v okviru katerega je Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS GO) gradilo brv v Solkanu, pa je bil sofinanciran iz programa Interreg Slovenija Italija 2014-2020.

Potek montažnih del si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, ob prvi priložnosti pa priporočamo tudi ogled v živo.