Šestsedežnica na Veliki planini bo kmalu popeljala prve potnike

Dvosedežnici na Veliki planini se je iztekel čas. Letos jo bomo nadomestili z novo, sodobnejšo in varnejšo šestsedežnico proizvajalca Leitner, ki bo namenjena za prevoz smučarjev, potnikov in celo koles v obeh smereh vožnje. Prve potnike bo na planino popeljala v prvi polovici novembra 2023. 

Sodobnejša in zmogljivejša sedežnica

Na Veliki Planini te dni zaključujemo montažo nove vklopljive šestsedežnice »Šimnovec«, ki je sodobnejša in zmogljivejša od obstoječe. Poteka po isti trasi prejšnje dvosedežnice in ima prav tako tri postaje: spodnjo obračalno napenjalno, vmesno (kar je pri sedežnicah sicer redkost) ter zgornjo pogonsko postajo. 

Na liniji, ki je dolga dober kilometer in premaga 258 metrov nadmorske višine, je 11 jeklenih nosilnih stebrov. Sedežnica je zgrajena z okolju prijaznimi materiali in z uporabo obnovljivih virov energije.

Obsežen transport materiala

Sama montaža poteka od letošnje pomladi in je sicer zahtevna, a s pomočjo avtodvigala in kamiona z dvigalom povsem obvladljiva. Večji izziv nam je predstavljal transport montažnega materiala s Črnivca na mesto vgradnje po gozdni cesti in začasnih transportnih poteh. 

Zaradi velike količine materiala je že sam transport potekal dober mesec dni. Za primer: Materiala za eno postajo sedežnice je bilo za kar 23 tovornjakov, najtežji del tovora pa je bila 18-tonska jeklenica. 

V prihodnjem tednu ekipa Kaskaderja zaključuje fino montažo, sledi nameščanje sedežev, predvidoma v prvi polovici novembra pa bo sedežnica lahko popeljala prve obiskovalce do zgornje postaje sedežnice.

Investitor projekta je Velika planina d.o.o., glavna izvajalca pa Leitner S.p.A. in partner RIKO d.o.o. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Objavljeno: 25.10.2023