Obnovili smo viseči most čez Idrijco »pri ta debeli skali«

Eden izmed bolj priljubljenih mostov čez reko Idrijco je most »pri ta debeli skali«. Letnica postavitve prvotne različice mostu nam sicer ni znana, a se ga marsikateri Idrijčan in tudi Kaskaderji spominjamo še iz otroštva. Zato nam je bilo še toliko bolj v veselje pristopiti k vzdrževalnim delom, ki so bila nujno potrebna zaradi rjavenja in dotrajanosti mostu. 

Zgodovina visečega mostu 

Prvotni most »pri ta debeli skali« je bil italijanske izdelave. Sodeč po starih fotografijah (iz osebnega arhiva Mateja Kobala) je bil vpet oziroma sidran približno 2 do 3 metre višje kot je sedaj. Na desnem bregu je bil dostop po kamnitih stopnicah, na levem pa po leseni konstrukciji s stopnicami. Teren na celotnem območju parka Mejca je bil za približno 3 m nižje kot je danes.

1. novembra 1982 je Idrijo prizadela katastrofalna poplava, v kateri je bil most podrt. Takrat je bila izvedena strokovna in dobro premišljena regulacija reke Idrijce in pritoka Nikove.

Idejno konstrukcijsko zasnovo za obnovo mostu je izdelal g. Magajne iz Solkana, ki je bil v Sloveniji pionir izdelave prednapetih nosilcev betona, prvič uporabljenih pri gradnji viadukta Ravbarkomanda na avtocesti Vrhnika – Postojna. Montažo mostu je izvedlo podjetje SGG Tolmin, delavci Gostola pa so izdelali kovinske dele in pomagali pri montaži. Med njimi je bil tudi eden od današnjih članov ekipe Kaskaderja, ki je po štiridesetih letih spet sodeloval pri obnovi.


 Nekdanji-dotrajan-viseci-most-pri-debeli-skali Obnovljen-viseci-most-pri-debeli-skali

Nekdanji, dotrajan viseči most »pri ta debeli skali« in obnovljen most, februar 2024.

Nekdanji most je bil zarjavel in dotrajan

Zaradi rjavenja in dotrajanosti je bil viseči most »pri ta debeli skali« potreben ponovne obnove, h kateri smo pristopili Kaskaderji. Vzdrževalna dela, ki jih je v slabih dveh mesecih izvedla naša izkušena višinska ekipa, so obsegala zamenjavo jeklenic, prekladne konstrukcije in pohodne površine. 


In zakaj pravimo, da gre za viseči most?
Ker celotna pohodna površina (ta je pri visečih mostovih običajno lesena) visi na jeklenicah s pomočjo vertikalnih vešalk (vešalka je povezava med jeklenico in pohodno površino). 

Naročnik: Občina Idrija

Izvajalec: Kaskader d.o.o.


Objavljeno: 23.02.2024